Wallieonline
Bouw eerste battlebot materiaalselectie
Door Wallieonline op 20-08-2013

In mijn vorige blog werd duidelijk dat ik een featherweight ga bouwen en heb ik enkele voordelen van deze klasse toegelicht. Een van de belangrijkste voordelen voor de materiaal selectie heb ik nog niet verteld. In de featherweight klasse is het mogelijk om kosten te besparen door gebruik te maken van onderdelen uit alledaagse apparaten zoals een accuboormachine. In de andere klasses zijn vaak speciaal ontwikkelde onderdelen nodig die vele malen duurder zijn aangezien deze niet in massaproductie worden geproduceerd.

De ideale snelheid van een featherweight is ongeveer 15 km/h. Bij veel hogere snelheden zal de robot snel onbestuurbaar worden. Door het gebruik van een tandwielreductie is het mogelijk een motor te vertragen en meer kracht te geven. Denk hier bij aan de versnelling van je auto.

Eerste versnelling = veel kracht en lage snelheid = snel optrekken
Vijfde versnelling = minder kracht en hoge snelheid = hard rijden

In een accuboormachine zit ook een tandwielreductie maar deze heeft vaak kunststof tandwielen en is moeilijk te bevestigen. Het bedrijf Gimson Robotics heeft hier een mooie oplossing voor gevonden met volledig stalen tandwielen en goede bevestigingsmogelijkheden. De Gimson GR02 motor is gebaseerd op een tandwielreductie van een accuboormachine en is dus nog steeds goed betaalbaar. Ook reserve onderdelen zoals assen en tandwielen zijn los verkrijgbaar tegen nette prijzen. Een complete motor met tandwielreductie kost ongeveer 40 euro.

Het is erg belangrijk dat reserve onderdelen goed verkrijgbaar zijn. Je kunt je voorstellen dat er tijdens een gevecht regelmatig iets defect raakt. Wat zal ik dan blij zijn als ik een kromme as kan vervangen zonder de gehele motor af te schrijven.

Een robot bestaat uit de volgende onderdelen:
• Chassis (het geraamte van de robot)
• Motor en tandwielreductie
• Snelheidsregelaar
• Zender en ontvanger
• Wielen
• Accu

Nu ik weet welk type motor ik wil gaan gebruiken kan ik ook de overige onderdelen gaan selecteren en beginnen aan het design van het chassis. Hier ga ik jullie in mijn volgende blog meer over vertellen.