Wallieonline
Bouw eerste battlebot het design
Door Wallieonline op 25-09-2013

Nu de eerste onderdelen binnen zijn is het tijd geworden om wat te vertellen over het design. Aangezien de robot onder de 13.6kg moet blijven heb ik besloten eerst een bodemplaat te ontwerpen. Op de bodemplaat komt de aandrijving en alle elektronica. Het gewicht dat overblijft kunnen we gebruiken voor het chassis en eventueel wapen. Door het gebruik van een bodemplaat is het mogelijk snel aanpassingen te doen. Mijn broer kan werken aan het chassis en wapen terwijl ik de elektronica aan het monteren ben. Het wapen dat we gaan gebruiken is een wedge of een spinner. De spinner heeft onze voorkeur en de wedge is ons back-up plan.

Wedge:
De wedge is een schuine zijde aan de robot om onder de tegenstander te komen. Dit wapen is relatief eenvoudig te maken maar vereist wel een sterke robot met veel duwkracht.

Spinner:
De spinner is een effectief maar lastig te maken wapen. Het bestaat uit een heel snel roterend stuk staal waarmee harde klappen gegeven kunnen worden.

De robot krijgt twee wielen en zal met de voorkant (op speciale glijplaatjes) over de grond slepen. Het sturen van de robot lijkt op de besturing van een tank. Door één wiel vooruit en de ander achteruit te laten draaien is het zelfs mogelijk de robot om zijn eigen as te laten roteren. Deze extra wendbaarheid is een groot voordeel tijdens een gevecht en kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Om de bodemplaat te kunnen maken is een CAD tekening noodzakelijk. Deze tekening moet in het bestandsformaat DXF gemaakt zijn. De computergestuurde machines gebruiken dit bestandsformaat om de laser of frees aan te sturen. Na wat zoeken op internet heb ik het programma LibreCAD gevonden. Deze software is geschikt voor het maken van 2D CAD tekeningen in het bestandsformaat DXF. Na veel oefenen en de nodige frustraties is het gelukt een eerste versie van de bodemplaat te tekenen. Mijn broer kan nu de DXF tekening in de machine laden en als alles goed gaat hebben we binnen zeer korte tijd de eerste onderdelen voor het chassis.

In mijn volgende blog ga ik wat vertellen over de aanschaf van materiaal en natuurlijk een verslag doen van de open Duitse kampioenschappen. De aankomende weken dus veel updates met spectaculaire foto’s en filmpjes van strijdende robots.