Wallieonline
Bouw eerste battlebot fighting robot association
Door Wallieonline op 17-06-2013

Zoals in ieder project is het verstandig eerst uit te zoeken aan welke regels het eindresultaat moet voldoen. Want, hoe vervelend is het er laat in het proces achter te komen dat bepaalde keuzes niet zijn toegestaan? Voor het maken van een battlebot en het deelnemen aan wedstrijden zijn de regels van de FRA van belang. De FRA (Fighting Robot Association) is een organisatie die reglementen maakt voor de verschillende onderdelen van deze sport. De regels zijn opgedeeld in twee delen, het bouwen van de robot en de wedstrijdregels, waaronder de jurering. Veel regels zijn voor veiligheid en sportiviteit zoals in veel sporten het geval is.

Tijdens het afdrukken van de reglementen werd ik verrast door een behoorlijk pak papier uit mijn printer. Na de eerste keer doorlezen had ik al veel bijgeleerd maar ook veel vragen over deze sport. Gelukkig hebben de leden van het DRG forum mij goed geholpen en hebben ze veel van mijn vragen kunnen beantwoorden.

Net als bij boksen zijn er voor de robots ook verschillende gewichtsklassen hier onder een lijst met de verschillende klasse:
• Antweight: 0 to 150 gram
• Beetleweight: 150 gram to 1.362kg [3lbs]
• Featherweight: 1kg to 13.6kg [30lbs]
• Lightweight: 12kg to 27.5kg [60lbs]
• Middleweight: 27.5kg to 55kg [120lbs]
• Heavyweight: 55kg to 100kg [220lbs]
• Super Heavyweight: 100kg to 145kg [320lbs]

Door het gebruik van verschillende materialen en bouwstijl kan het zijn dat de afmetingen binnen een klasse erg verschillen. Voor lopende robots is er een uitzondering, deze robots mogen twee keer zo zwaar zijn wanneer alle poten meer dan 2 graden bewegingsvrijheid hebben. Robots met een rollend of schuivend mechanisme vallen hier dus niet onder. Het gewicht is inclusief accu en eventueel wapen.

Voor het beoordelen van het gevecht is er een jury aanwezig. De jury zal beslissen wie er gewonnen heeft op basis van punten of een Knock Out. Beheersing over je robot en actief vechten leveren extra punten op. Zo gaan er bij veel schade of problemen punten af. Aan het einde van het gevecht bepaalt de jury wie er gewonnen heeft.

Met deze kennis heb ik besloten een featherweight te gaan bouwen. Dat is een populaire klasse en dat betekent dat ik op bijna elk event wel mee zou kunnen vechten. Ook zijn de robots zwaar genoeg om veel spektakel te veroorzaken en is er voldoende gewicht om wapens te plaatsen. Deze klasse heeft nog een groot voordeel, dat kun je lezen in mijn volgende blog over materiaal selectie.