Wallieonline
Bouw eerste battlebot aanschaf van materiaal
Door Wallieonline op 24-10-2013

Het aanschaffen van materialen is altijd een spannend begin van het daadwerkelijk realiseren van je project. De keuzes die ik gemaakt heb bij het aanschaffen van de materialen kan ik niet meer ongedaan maken zonder extra geld te moeten investeren. Om de juiste keuzes te maken heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld. Veel daarvan is op het internet te vinden, maar goede gesprekken met mensen die al de nodige jaren ervaring hebben zorgden ervoor dat die informatie net wat beter te doorgronden is.

Met het robotteam zijn we enkele weken geleden informatie gaan vergaren op de open Duitse kampioenschappen. Dit event was ideaal om kennis te maken met de concurrerende teams uit Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Tijdens een gevecht was de spanning te snijden maar in de rust was de sfeer erg gemoedelijk en was er voldoende ruimte om een praatje te maken en vragen te stellen over de gebruikte materialen.Naar aanleiding van alle ervaringen en verhalen is de keuze van materialen bepaald. De bodemplaat van onze battlebot is gemaakt van 3mm dik RVS. De zijwanden van 10mm staal komen met M5 bouten op de bodemplaat. Het staal van de zijwanden krijgt een speciale vorm om gewicht te besparen. Over de vorm is goed nagedacht om de kracht van het materiaal te behouden. Om de stalen zijwanden weer dicht te maken hebben we stroken HMPE 500 gekocht. Dit type kunststof is slijtvast en licht en wordt als snijplank in slagerijen en keukens gebruikt. De stroken HMPE 500 gaan dienst doen als bumper en moeten het chassis beschermen tegen harde klappen.

Teamlid Dennis maakt alle frame onderdelen van staal. Hij is een echte staalkunstenaar en heeft een heel bijzonder onderdeel voor Team Upstart gemaakt. Momenteel ben ik druk met het aansluiten en programmeren van de elektronica. Aan de keukentafel in mijn appartement heb ik al veel avonden doorgebracht. De volgende ochtend is de geur van het solderen nog licht aanwezig en drink ik mijn eerste kop koffie van de dag tussen de robot onderdelen. De volgende stap in de bouw is het testen van alle onderdelen. Dit zal ook het onderwerp zijn voor de volgende blog.