Wallieonline
Bouw eerste battlebot maken van onderdelen
Door Wallieonline op 15-01-2014

Het maken van een battlebot is een project waarbij veel maatwerk komt kijken. Het proces van probleem naar oplossing vind ik een interessant traject. De tegenslagen zijn soms groot maar de voldoening die het geeft als het toch gelukt is maakt alles weer goed. Dit gevoel blijft ook veel langer en is voor mij niet te vergelijken met het kopen van een product. Het is niet alleen de bestemming maar ook de reis erheen die er toe doet.

Zoals ik al eerder vertelde probeer ik bestaande onderdelen te gebruiken. Zelfs dan zijn er aanpassingen nodig om het onderdeel geschikt te maken voor gebruik in een robot. In de blog materiaalselectie gebruik ik de accuboormachine als voorbeeld. Maar er zijn ook minder bekende onderdelen die op deze manier zijn ingezet.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de snelheidsregelaars. Deze moeten compact zijn en een flinke klap kunnen weerstaan. De robotregelaars die momenteel op internet te koop zijn voldoen niet aan deze eisen en zijn ook nog eens erg duur. Vliegregelaars zijn een stuk goedkoper en voldoen wel aan deze eisen maar hebben een paar grote nadelen. Hieronder een overzicht van de voor en nadelen van deze snelheidsregelaars:

Robotregelaar:
- Geen massa productie en dus erg kostbaar.
- Kan de motor ook achteruit laten draaien.
- Wel geschikt voor de (brushed) accuboormachine motor.

Vliegregelaar:
- Door de grote populariteit van modelvliegen (zoals drones en helikopters) erg in prijs gedaald.
- Aangezien een propeller maar één kant op draait is de achteruit functie niet aanwezig in deze regelaar.
- Niet geschikt voor de (brushed) accuboormachine motor maar voor een (brushless) propeller motor.

Nu is er een aantal weken geleden iets in het nieuws geweest over chip hacking. Met deze techniek kun je een bestaand product van nieuwe software voorzien. Denk hierbij aan het hacken van je telefoon, router of spelcomputer. Deze techniek heb ik toegepast om de regelaars een nieuwe firmware te geven zodat ze geschikt worden voor het gebruik in onze battlebot. Op deze manier gebruiken we weer een bestaand product en een stukje maatwerk om ons project compleet te maken.

Momenteel zijn we druk bezig met de bouw van het wapen. Het wapen is een uniek stukje techniek waar in teamwork een hele belangrijke rol gaat spelen. De mechanische en elektrische onderdelen zullen perfect samen moeten werken om zelfdestructie te voorkomen. Wel een grappige gedachte dat creatie en destructie zo dicht bij elkaar kunnen liggen.